Využijte DOPRAVU ZDARMA při objednávce nad 1290 Kč.

Příčiny vzniku strií, jejich prevence a léčba

Strie neboli pajizévky jsou společně s celulitidou a vráskami největšími strašáky v oblasti krásy. Kůže je sice sama o sobě velmi pružná, ale i ona má své limity. Za pružnost zodpovídá hlavně vrstva kůže zvaná dermis neboli škára, ve které se nacházejí kolagenní i elastinová vlákna umožňující rozpínání a vracení se kůže do původního stavu. Strie postihují až 90 % populace. Ženy jsou náchylnější než muži.

Obávané strie

Kromě toho, že nás strie občas trochu svědí, jsou neškodné a jejich vznik je přirozený. Vznikají v těhotenství, při růstu v dospívání i při sportu, mají různé tvary, velikosti, odstíny i hloubku. Podobně jako jizvy jsou trvalé a časem mírně vyblednou. Výživné tělové přípravky strie hydratují, což může pomoci zejména u nových strií s tendencí se zanítit a svědit. Vyzkoušet můžete Luxusní tělový balzám Onclé s kmenovými buňkami nebo Luxusní olejové sérum Onclé s kmenovými buňkami.

Co strie způsobuje

Strie jsou typ jizev, které vznikají při rychlém natažení nebo zmenšení kůže, tedy při tloustnutí i hubnutí. Tyto náhlé změny způsobí, že se proteiny kolagen a elastin, které dodávají pokožce pružnost, roztrhnou. Při náhlém natažení kůže se střední vrstva kůže zvaná dermis místy přetrhne, ztrácí svoji elasticitu, neumí se tak snadno obnovit a tak zůstává odhalena hlubší vrstva pokožky.

  • V těhotenství se strie objevují hlavně na břiše, stehnech a na prsou díky zvětšování objemu, mohou souviset i s hormonálními změnami. Svoji roli může hrát i dědičnost.

  • pubertě strie způsobují růstové výkyvy a při rychlém natažení se kůže roztrhne. Dospívající dívky je mívají na prsou, stehnech, bocích a hýždích, chlapci na spodní části zad a bocích.

  • Při rychlém hubnutí nebo přibírání často vznikají strie, protože jakékoli rychlé změny na těle zanechají viditelné stopy, ať už z důvodu přibývajícího tuku nebo svalů při sportu.

  • Vzácné genetické poruchy, jako je např. Cushingův syndrom způsobený příliš velkým množstvím hormonu kortizolu v těle, mohou také způsobit strie.

Jak vypadají strie

Abychom se mohli strií zbavit, musíme umět rozlišit jejich tvary. Mohou to být úzké pásy přes pokožku, důlkovité a zvlněné stopy, fialové, šedé, růžové, červené, hnědé i černé nitky, které jsou obvykle na začátku tmavší a později vyblednou. Jejich vzhled ovlivňuje zejména to, co strie způsobilo a jak dlouho je máte, barva a typ vaší pokožky i místo na těle, na kterém se u vás objevují.

Kde se strie nejčastěji objevují

Strie se nám na těle nejčastěji vyskytují hlavně na místech, kde se nám ukládá tuk, tedy na břiše, hýždích, bocích, stehnech, hrudníku, prsou, zádech a rukou.

Za jak dlouho strie vyblednou

Doba, za kterou strie vyblednou, se odvíjí od typu pokožky. Obvykle to trvá 6 až 12 měsíců. I když strie pravděpodobně úplně nezmizí, lze je výrazně zredukovat. Vyvážená strava, pravidelný pohyb, hydratace a systematická péče o tělo pomocí kosmetických produktů Onclé zanechají pokožku hydratovanou, pružnou a připravenou na možné změny během růstu, změny váhy či těhotenství.

Zpět do obchodu