Využijte DOPRAVU ZDARMA při objednávce nad 1290 Kč.

Péče o pokožku v těhotenství

Pokožka na těle nastávajících maminek je pod vlivem měnících se hormonů a často nám ani ta kosmetika, na kterou jsme zvyklé, najednou vůbec nevyhovuje. Některé kosmetické ingredience, včetně těch přírodních, navíc v těhotenství nejsou moc vhodné. Jak upravit svou kosmetickou rutinu?

Hormonální změny v těhotenství a jejich projevy

Hormonální činnost v těhotenství vede ke spoustě změn v těle a na každou ženu působí odlišně. Některé ženy na své pleti nepoznají rozdíl, jiné trpí vysoušením pleti, vznikem pigmentových skvrn nebo hormonálním akné. Někdy se kožní problémy zhorší, jindy se zlepší nebo dokonce úplně zmizí.

Na co si dát v těhotenství pozor

Retinol je derivát vitamínu A, často použitý v kosmetice proti vráskám, akné a jizvám. Vyhlazuje pleť, sjednocuje barevný tón a zmírňuje hyperpigmentaci. V těhotenství však zvyšuje riziko poškození nervové soustavy plodu. Benzoyl peroxid je běžná mast na akné, ale pro těhotné ženy spadá do látek s možnými negativní účinky na vývoj plodu. Není ověřeno, zda se vstřebává do mateřského mléka. Umělé parfemace s různými chemickými látkami, které na obalech kosmetiky nejsou vypsány, mohou narušit přirozenou činnost hormonální soustavy, mít negativní vliv na vývoj dítěte a způsobit bolest hlavy či nevolnost. Doporučuje se také používat jen prověřené přírodní esenciální oleje.

Těhotenské akné

V těhotenství se akné objevuje ve druhém a třetím trimestru. Zvýšením produkce progesteronu kožní žlázy produkují více kožního mazu. Ten ucpává kožní póry, množí se bakterie a vzniká zánět a pupínky. Pleť 2x denně čistěte šetrným čisticím balzámem, gelem nebo pleťovou vodou. Tonizujte pleť pro vyrovnání pH, udržení kožní bariéry a ochranu před nečistotami, bakteriemi a toxiny. Zanícenou pleť zklidní kosmetika s obsahem aloe vera, zeleného čaje, máty, měsíčku či heřmánku. Nekomedogenní přírodní rostlinné oleje pomohou regulovat tvorbu kožního mazu a hojit pokožku.

Gravidita a hyperpigmentace

Endogenní hormony v těhotenství stimulují buňky zvané melanocyty produkující barvivo melanin a vzniká hyperpigmentace. Tvorba pigmentových skvrn se vyskytuje hlavně v druhé půlce těhotenství u žen s tmavším fototypem, tmavším odstínem pleti, vlasů a očí. Zvyšte příjem kyseliny listové ve stravě. Omezte čas na přímém slunci, před sluněním se vyhněte kosmetice s vitamínem C a chraňte se přírodním opalovacím krémem. Chemické UV filtry pronikají hluboko do pokožky a mění UV záření na teplo, které odchází z těla. Mohou způsobit alergické reakce a narušit hormonální činnost. Minerální filtry na pokožce vytváří jen ochrannou bariéru a sluneční paprsky pouze odráží.

Strie v těhotenství

Rychlé přibírání a růst těhotenského bříška pokožka často nestíhá. Její elasticita není tak velká, aby se kůže rychle natáhla, a vznikají strie. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dodržujte pitný režim proti dehydrataci pokožky a denně ji promazávejte a zvláčňujte. Elasticitu můžete podpořit přírodními oleji a másly. Sáhněte po přírodní kosmetice s kmenovými buňkami nebo po řadě Biorganic bez chemických látek, které mohou dráždit pokožku. Ingredience Akosky Apium se získává z celeru. Rostlinné kmenové buňky podpoří mezibuněčnou hmotu, podnítí produkci kolagenu, zlepší hydrataci, elasticitu a vláčnost kůže. Vitamín Cantioxidační účinky a chrání pokožku.

Zpět do obchodu