Využijte DOPRAVU ZDARMA při objednávce nad 1290 Kč.

Jak pečovat o pleť v horkém počasí a při tropických vedrech

Přemýšlíte nad tím jak účinně a dlouhodobě osvěžit a chránit pokožku při horkém počasí, jaké použít pěstící i opalovací přípravky? Podívejte se na pár užitečných rad pro bezpečné opalování a péči o pleť.

Proč je nadměrné horko nebezpečné

Pokud se teploty zvyšují postupně, naše tělo i pokožka se dokáže přizpůsobit. Prudké zvýšení teploty během jednoho či dvou dnů společně s nedostatečnou ochranou pleti před přímým slunečním zářením a nedostatečným pitným režimem mohou představovat vážný problém pro naše zdraví.

Prudké změny teplot

Každý z nás touží uniknout ze žáru horkých chodníků, rozpálených vozovek i budov. Pokud si však nastavíte klimatizaci doma, v kanceláři či autě na rozdíl vyšší jak 8° C, může vést prudká a náhlá změna teploty ke kolapsu celého organismu. Dlouhodobým nežádoucím účinkem klimatizace jsou záněty dýchacích cest a zhoršení neurologických obtíží. Rozdíl mezi teplotou klimatizovaného prostoru a venkovní teplotou nesmí přesáhnout 8° C.

Lidé v ohrožení

Nejvíce ohroženi jsou lidé s onemocněními srdce a cév, osoby s metabolickými chorobami, děti a senioři. Nebezpečné jsou teploty nad 25° C ve stínu, u ostatních od 30° C. Bez rozdílu onemocnění a věku je třeba omezit práci a přes den zcela vyloučit pobyt na přímém slunci při teplotách nad 35° C. Opalování je za těchto okolností rizikem bez předchozí aklimatizace. Pokud nelze temperovat pracovní prostor do 25° C, je nutné důsledně dodržovat pitný režim a zařazovat nejvýše po 4 hodinách pracovní přestávky, při práci na slunci a namáhavé fyzické práci každé 2 hodiny.

Dostatek stínu a tekutin

Při teplotách nad 30° C se nevystavujte přímému slunečnímu záření déle než 1 hodinu a neopalujte se mezi 11. až 15. hodinou. Doporučuje se opalování mezi 9. až 11. hodinou. UVA záření proniká i před sklo a pár centimetrů pod hladinu vody. Ideální je stínění, dostatečná cirkulace vzduchu, tedy jemný větřík či mírný vánek, dostatek vody a důsledná ochrana opalovacími přípravky.

Výživa a pitný režim

UV záření má nepříznivé účinky na celou řadu životních funkcí. Postupně stoupá tvorba volných kyslíkových radikálů, které působí toxicky a poškozují kožní buňky. Zvyšte příjem neslazených tekutin až na 3 litry denně. Vhodná je neperlivá čistá voda a minerální vody s nižším obsahem sodíku. Pro osvěžení přidejte pár kapek citronu nebo plátky okurky. Voda by neměla být studená.

Hydratace pleti a doplnění minerálů

Pro hydrataci jsou vhodné mineralizované pleťové vody a osvěžující tonikum ve spreji se zvýšeným obsahem iontů vápníků, draslíku a hořčíku, intenzivní hydratační séra, gely a lehké krémy Onclékmenovými buňkami, kyselinou hyaluronovou a UV filtrem. Při SPF ochraně je při pocení důležitá i voděodolnost, opakované nanášení krému při mechanickém setření a ošetření kůže po opalování.

Zpět do obchodu